måndag 23 mars 2009

Pluggish

Det är inte bara New York resor och fontänbadande här. Det pluggas en del också.

I Organizational Behavior har vi jobbat mycket med dynamiken i grupper och sättet att arbeta och organisera dessa på. Igår gjorde vi en övning som ursprungligen användes inom CIA där alla i gruppen får var sitt papper som beskrev tre misstänkta terrorister, sen ska man nå en gemensam slutsats och peka ut den personen som utgör det största hotet (mot USA givetvis). Efter en kvarts överläggning är vi ganska säkra på att den första personen, Cazzal Habib, borde "tas om hand", de andra grupperna kommer fram till samma sak och alla har fel.

Totalt sett finns det 3 saker som talar för ett omhändertagande av Cazzal och 6 saker som talar mot. På samtliga papper som delats ut finns de tre sakerna som talar för honom medan var och en av de sex sakerna som talar mot honom enbart finns med på ett papper vardera, som då bara en person har tillgång till. Det är inlindat i lite annan information, en hel del oväsentlig fakta och vi har ytterligare två personer att diskutera, men genom ett bra samarbete borde det inte ha varit svårt att fatta rätt beslut. Problemet är att man fastnar vid den information som alla delar och sen vill ingen ta upp motstridig info, trots att den kan vara relevant och leda till ett bättre beslut. Fenomenet kallas för "information silos". Grejen med en sånhär kurs är att det är väldigt lätt att förstå den bakomliggande teorin och se problemen när någon beskriver dom men när man sen ska genomföra det i praktiken blir det väldigt komplicerat.

Jag trodde att det här skulle bli en flummkurs men det är en av de intressantare, mycket tack vare professorn, David, han är grymt kunnig samtidigt som han inte fastnar i "det beror på"-fällan, som säkert hade varit fallet i Sverige. Han ger konkreta tips på hur man ska hantera situationer, han är inte alltid så pk och många av de saker han säger hade fått folk att skruva på sig hemma men han har alltid forskning att luta sig mot och bra argument så en kurs som hade kunnat abstrakt känns tvärt om användbar.

I Investment klassen går vi just nu igenom hur man ska balansera sin portfölj med avseende på avkastning, varians, olika typer av marknadsrörelser, riskbenägenhet osv. Har man bestämt sig för ett visst antal aktier eller värdepapper så finns det ofta ett optimalt sätt att kombinera dem på. En Markowitz effektiv portfölj är vanligast, då man får en högervriden U-formad kurva som samband mellan avkastning på Y-axeln och standardavvikelse på X-axeln, man vill ha en portfölj som är sammansaatt så att man hamnar så långt till vänster som möjligt för att minska riskerna och maximera avkastningen. Sen finns det andra sätt att säkra sig mot vissa specifika risker också som vi går igenom.

I Engelska för internationella studenter gör vi inget vettigt mer än att ha trevligt tillsammans.

I Operations management går vi igenom exakt samma saker som jag gjorde i höstas, ordningsföljd i produktionsanläggningar och effektiviteten i dessa, jag hade bra koll på det då och det sitter fortfarande kvar. De gillar sina "verktyg" här och vi har gått igenom några metoder som jag inte kände till innan. Demingwheel och House of Quality bland annat.

Så egentligen är det bara Organzational Behaviour och Investment kursen som ger något, och ISO såklart, det är väldigt kul att se hur man leder en organisation när alla kommer från olika länder.

Inga kommentarer: