onsdag 1 april 2009

V. 13

I helgen lyckades jag lura med mig finnarna på klassisk rysk balett. Varken den mest lättillgängliga konstformen som finns eller den roligaste för den delen men de var skickliga dansare iaf...

I övrigt snackas det en hel del om Obamas bailout money, de flesta ser det som något nödvändigt ont medan de som är knutna till CSB, affärsskolan, knorrar lite mer. Det senaste som upprörde dom var ett uttalande av Bloomberg, New Yorks borgmästare, där han motsatte sig statliga skattehöjningar för höginkomsttagare och sa att New Yorks skattebas i princip bestod av 5000 personer och om enbart 1500 av dessa lämnade staden skulle det innebära en katastrof för stadens finanser. 

Ett uttryck de neokonservativa gillar är "Going John Galt" och det är hämtat ifrån en roman av Ayn Rand. Det syftar på en händelse i romanen där alla hårt arbetande människor som byggt upp förmögenheter genom att skapa saker och företag helt enkelt lämnar samhället och säger att de tröttnat på alla icke-arbetande som i högre grad åker snålskjuts på deras ansträngningar.

Jag antar att man kan vrida och vända på det. Med den amerikanska tilltron till ledare och entreprenörer ser många de här personerna som en slags hjältar, de jobbar hårt och skapar jobb och tillväxt och utan dem skulle samhället inte fungera. Sen kan man ju se det från en annan sida också men det är såhär många amerikaner ser på det.


Inga kommentarer: