fredag 30 januari 2009

Mr. Mofet och David

Tillslut så blev det en roommate i alla fall, David, och bortser man från att han är besatt av flaskvatten och måste ha sin fläkt på när han sover så är han så normal som en kristen, övre medelklass, 19-årig amerikan kan vara. Han och Matt står för dagens kulturkrock; Matt lånade en papptallrik av honom igår och idag kom han tillbaka med samma tallrik och var jätteledsen över att han inte lyckats diska rent den. Och eftersom en del av pappret lossnat när han försökt skrubba hårdare så han erbjöd sig att köpa en ny.

Klasserna går bra, investmentklassen kräver överlägset mest tid men professorn är en skön snubbe. Clay Mofet heter han och det är svårt att tänka sig någonting mer amerikanskt. Han personifierar den individualistiska råkapitalisten och han måtto är "a fool and his money are soon parted". Det cirkulerar en del pengar i finanssektorn här. När man som finansrådgivare av vissa derivat kan ha en provision på 30 % och ens kunder är banker och företag så blir det en rejäl lön. En av Clays större affärer innefattade en bank och ett telefonsamtal som varade i 30 sekunder. De trettio sekunderna gav honom närmare 300.000 kr i arvode. Det var säkert en upparbetad kund och det händer knappast varje dag men det ger ändå en fingervisning om vilken ställning investmentfirmorna har.

Clay tycker även att alla studenter på campus ska vara beväpnade och motiverar med logiken att om man är galen och vill skjuta människor går man till ett ställe där folk inte har vapen, alltså borde alla bära vapen, överallt. Dessutom görs all betydande forskning uteslutande i USA och alla andra länder åker snålskjuts på USA:s upptäckter inom teknik och läkemedel. Han är kristen och medlem i St Johns of Mt Laurel Episcopal Church som tror att:

"The twenty-first century is off to a turbulent start. Amidst the current threats and dangers, those who deny absolutes and proclaim all truth is relative are discovering the difficulty of finding meaningful answers for the problems facing us today.We at Saint John's believe that there are absolutes that can be counted on as a basis for one's life."

Igår var det torsdag vilket betyder festdag här. Eftersom vi gärna tar seden dit vi kommer började vi med att värma upp hos Mia och Carro och avslutade med ett nakenbad i havet efter det att strandbarerna stängde. Ja, det finns bilder. Nej, dom kommer inte laddas upp någonstans.

 

David och hans fläkt

 

Davids vatten

 


Davids papptallrikar

Inga kommentarer: